Ik werk als stress en burn-out coach en loopbaan coach zowel 
preventief als curatief!

Een burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar verloopt in fasen.

Via mijn gratis E-book kan je meer inzicht krijgen in stress, vermoeidheid of burn-out en de verschillende fasen: 

  • oververmoeidheid
  • overspannenheid
  • chronische herstelschuld
  • burn-out.


Oververmoeidheid kan je nog zélf recht trekken, mits je stress grotendeels uit jouw leven kan bannen en voldoende rust neemt. Jezelf extra laten ondersteunen is hier echter ook geen slecht idee om erger te voorkomen!

Zodra oververmoeidheid overgaat in overspannenheid, bereikt jouw lichaam echter een eerste kantelpunt. Met rust alleen kom je er nu niet meer … Eén keer per week naar de yoga is vaak niet meer voldoende. Op dit moment is het zeker nodig om bijkomende therapie op te starten. 


Wanneer de stress blijft en je niet voldoende rust, krijgt jouw lichaam geen kans om te herstellen. Jouw lichaam kan deze overlevingsmodus een tijdje aanhouden, maar op een gegeven moment raakt jouw reservebatterij ‘op’ en kan je niet meer functioneren.

Een burn-out = een platte batterij = een energieprobleem! Je bent letterlijk opgebrand.
 
Bij dit tweede kantelpunt geeft jouw lichaam het op en lukt het niet meer om te functioneren. In deze fase is langdurige therapie nodig. 
 

Herstellen van een burn-out (dan heb ik het dus niet over de fasen die voorafgaan aan een burn-out en die maanden of zelfs jaren kunnen aanslepen, nl. oververmoeidheid, overspannenheid of chronische herstelschuld), doe je nooit in een paar weken.

Hoe het vooral NIET moet.


  • Enkele weken alle activiteiten schrappen en dan jouw leven zoals voorheen gewoon terug opnemen.  
  • Jouw huisarts meet via een éénmalige bloedafname het gehalte van het stresshormoon cortisol in jouw lichaam en bepaalt aan de hand daarvan of je burn-out bent of niet. 
  • Jouw huisarts schrijft jou antidepressiva, kalmeringsmiddelen of slaappillen voor die alleen maar de symptomen onderdrukken, zonder jou door te verwijzen naar een stress en burn-out coach om de oorzaak van jouw burn-out aan te pakken.

Op deze manier is het gewoon een kwestie van tijd vooraleer burn-out nummer 2 eraan komt en die is meestal nog zwaarder dan de eerste!

Hoe het dan WEL moet.


  • De huisarts voert bij jou de juiste stresstest uit. Op basis van deze test kan ik zwart op wit bepalen hoe erg je er lichamelijk aan toe bent. 
  • De huisarts schrijft jou voldoende rust voor in combinatie met stress en burn-out therapie, zodat de oorzaak van jouw burn-out kan aangepakt worden.
  • In een intakegesprek bekijk ik samen met jou wat jij in eerste instantie nodig hebt (dat verschilt van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van het resultaat van de stresstest). Jouw behandelplan wordt aangepast naarmate je verder herstelt. 


Welke therapie bied ik aan? 


Of anders gezegd, hoe kan ik jou helpen om jouw stressprobleem en / of energieprobleem aan te pakken en om jezelf terug te vinden?

Afhankelijk van wat jij nodig hebt, of in welke fase van burn-out jij zit, zet ik in samenspraak verschillende therapievormen in. Niet alles tegelijkertijd en vooral op jouw eigen tempo.
Zo wordt een probleem vanop meerdere fronten tegelijkertijd aangepakt. Dit garandeert een grote kans op succes! Dat hebben vele cliënten ondertussen al mogen ervaren. 

Lichaam en geest zijn immers één geheel. Dus enkel op het mentale werken, helpt niet. Alleen op het lichamelijke werken, helpt ook niet en voor het emotionele geldt dit eveneens. Het is pas door op verschillende niveaus te werken, dat je in beweging komt.

Het leuke is dat je hiervoor niet naar verschillende therapeuten hoeft te gaan en telkens opnieuw jouw verhaal moet doen. Ik coach immers op mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch niveau!

Coaching = een kortere weg naar herstel. Het zelfhelend vermogen wordt ge(re)activeerd.
 

Ook tussen de sessies door kan je bij mij steeds terecht met vragen of twijfels.

Ik ben graag de zachte katalysator die jou laat groeien richting meer rust, veerkracht en energie!


"For things to change, you must change.
For things to get better, you must get better."
Jim Rohn

Een nieuwe aanmelding bij de praktijk verloopt steeds eerst via een intakegesprek.

Je kan bij Heart & Soul terecht voor hartcoherentie coaching.


Hartcoherentie coaching


Stressreducerende ademhalingsoefeningen die je stressbestendiger maken en die de stresshormonen cortisol en DHEA opnieuw normaliseren, bye bye medicatie!, waarbij ik ook check of er geen sprake is van onderliggende, verdoken chronische hyperventilatie.

Hartcoherentie is tevens effectief bij slaapproblemen, hyperventilatie en tijdens het herstel van COVID-19. 


TRE®


TRE® staat voor Tension, Trauma and Stress Release Exercises. 

Het is een ontspannende en stressreducerende lichaamsgerichte methode om stress en spanning los te laten, pijn en angst te verminderen, je lichaam opnieuw in balans te brengen en je energie te vernieuwen.  

Je kan bij Heart & Soul terecht voor Lazuli life coaching.


Lazuli Life coaching


Gesprekstherapie waardoor je energievreters aanpakt.

Een burn-out is zelden enkel werkgerelateerd.

Ik begeleid mijn cliënten om de 'spaghetti' in hun hoofd te ontwarren. Om beperkende overtuigingen aan te pakken, angsten en verslavingen op te lossen. Om te leren omgaan met hun hoogsensitiviteit. Om het leven anders te bekijken. Om opnieuw in hun kracht komen te staan. 


Kinesiologisch testen


Complementaire geneeskunde om jouw lichaam algemeen te ondersteunen.

Je krijgt o.a. gepersonaliseerd (alkalisch) voedingsadvies, advies over natuurlijke producten (magnesium, etherische olie, Bachbloesems, supplementen, ...), je leert eventueel te leven en eten volgens jouw menstruele cyclus, je ontdekt welke organen een energietekort vertonen en hoe dit te verhelpen, ...

Je kan bij Heart & Soul terecht voor loopbaan coaching.


Loopbaan coaching 


Vaak leidt een stress of burn-out begeleidingstraject ook tot een loopbaanvraag
 
Via loopbaan coaching kan je een job vinden die jou energie oplevert i.p.v. dat werken jou energie kost!


IET® 


IET® staat voor Integrated Energy Therapy.

Het is een energetisch harmoniserende therapie waarbij energieblokkades worden opgeruimd en het zelfhelend proces wordt ondersteund. 

Hoe werk ik?

Kernwaarden binnen mijn praktijk zijn verbinding, vertrouwen, tijd en ruimte.

Het gaat niet om quick fixes, maar om stap voor stap terug in jouw eigen kracht te gaan staan!

Zo kan je jouw leven opnieuw zélf in handen nemen en blijf je niet meer afhankelijk van therapeuten.

Kom jij helemaal tot rust in de natuur?  Vind je het maar niets om lang stil te zitten bij een klassieke coaching? Kom je moeilijk uit jouw hoofd? Bij mij kan je ook een natuur coaching boeken!

Of misschien verkies jij om online te werken? Online coaching is evenwaardig aan een coaching bij mij in de praktijk. Dat hebben vele cliënten voor jou al mogen ervaren.
Voel maar wat bij jou past ... en laat afstand geen probleem meer zijn!

Omdat ik uit ervaring weet hoe stresserend een bezoek aan de adviserend geneesheer van de mutualiteit kan zijn, bereid ik jou hier graag op voor en maak ik een verslag op. Ik geef ook advies over de papiermolen (mutualiteit, RVA, VDAB, GTB, ...) die bij een arbeidsongeschiktheid of invaliditeit komt kijken, zowel als werknemer of als zelfstandige.
Ook dit valt onder stress en burn-out coaching. Immers, als jouw papieren in orde zijn, kan je in alle rust aan jouw herstel werken.

Blogartikel burn-out ... De naakte waarheid

Burn-out … De naakte waarheid  

Tijdens mijn burn-out had ik al besloten dat ik mijn eigen ervaringen ooit eens wou delen. Al was het maar om jou het gevoel te geven dat ik jou begrijp, dat het geen inbeelding of aanstellerij is … en vooral zodat je weet dat je er niet alleen voor staat!
 
Mensen vallen geleidelijk aan burn-out of kunnen van de éne dag op de andere niets meer. Dat laatste was bij mij het geval. Ik had opeens geen kracht meer in mijn armen om mijn haardroger omhoog te houden. Ik moest echt naar mijn woorden zoeken, kon mij niet meer concentreren en vergat alles. Zo wou ik ter voorbereiding van een doktersbezoek mijn symptomen oplijsten. Het lijstje lag in de keuken en tegen dat ik vanuit de veranda naar de keuken was gestapt om te noteren dat ik alles vergat … was ik vergeten wat ik wou opschrijven. Best grappig eigenlijk.
Mijn osteopate, die er in het verleden wel al talloze keren in geslaagd was om mij tijdelijk op te lappen met haar gouden handen, voelde de bui al hangen. Toen ze voorzichtig het woord ‘burn-out’ liet vallen, ben ik al huilend naar huis gereden. Ik, burn-out? 
Ze had bovendien eerlijk verteld dat het soms wel anderhalf à 2 jaar duurt eer je volledig hersteld bent van een burn-out. Achteraf is dit heel realistisch gebleken.
 
Nadat de huisarts mij arbeidsongeschikt had verklaard en mijn lichaam eindelijk de kans kreeg om te rusten, ben ik pas écht gecrasht. Dan pas voelde ik hoe moe ik was, hoe uitgeput mijn lichaam was en begon ik in te zien dat deze burn-out al lang op de loer lag. Al maanden kroop ik gelijk met mijn dochtertje van vier in bed: te moe om nog iets te doen ’s avonds. Al maanden had ik regelmatig pijnlijke nek- en schouderspieren, een geblokkeerde onderrug en pijn aan mijn ribben. Maar wij mensen zoeken altijd wel naar één of ander goed excuus om deze symptomen te verklaren: een zware job, de leeftijd, de zorg voor 2 kinderen, …
Nu ik thuis was en mijn lichaam minder stress ervaarde, kwam daar nog eens spierpijn over mijn hele lijf bij: mijn vingers, polsen, bovenarmen, nek, schouders, rug, benen, enkels, tot zelfs mijn tenen deden pijn. Als je maanden niet luistert naar de signalen van jouw lichaam, word je dus zo gedwongen om te rusten …


Eenmaal het goed tot mij doorgedrongen was dat ik werkelijk burn-out was, volgde er een moeilijke opgave: stilvallen. Het zijn namelijk net de mensen die altijd ‘aan’ staan, die alles zo goed lijken aan te kunnen, die altijd paraat staan voor anderen en zichzelf wegcijferen … die het meest risico lopen op een burn-out. En door stil te staan, moet je ook beginnen na te denken over je leven(sstijl), wat velen dan ook bewust of onbewust vermijden.
Het heeft dan ook een hele tijd geduurd eer ik kon ‘vertragen’. Hartcoherentie, eenvoudige ademhalingsoefeningen om het lichaam opnieuw in balans te brengen en beter met stress om te kunnen gaan, was de start van mijn genezingsproces! 
 
Dankzij hartcoherentie kreeg mijn lichaam het signaal dat het opnieuw veilig en in balans was. Vanuit die balansstaat kon ik rustig aan therapie en coaching opstarten, waarbij ik heel goed naar mijn lichaam moest luisteren. Ging ik te snel, dan kreeg ik immers weer spierpijnen of rugpijn en moest ik extra rusten. Vaak was er eerst een tijdelijke stap achteruit nodig, om dan weer voorzichtig vooruitgang te boeken. Het was mijn eigen 'Jerusalema'dans: 2 stappen vooruit, één achteruit, 3 vooruit, één achteruit, ... Telkens stak de twijfel dan weer de kop op:  vanwaar komt die spierpijn weeral, hoe lang ga ik nog ziek zijn, ik ken mijn eigen grenzen niet meer …
Omdat ikzelf de ongelooflijk heilzame werking van hartcoherentie heb ervaren, heb ik de opleiding tot hartcoherentie coach gevolgd. Ik ben dan ook blij om jou deze te kunnen aanbieden.
 
Vroeger werd een burn-out spijtig genoeg al te vaak behandeld als een depressie of kregen cliënten enkel medicatie voorgeschreven. Dat waren dan antidepressiva en/of slaapmiddelen, omdat een burn-out ook vaak samengaat met slaapstoornissen. 
Sommige mensen hebben ongetwijfeld baat bij medicatie. Dat kan, zeker in het begin wanneer de last te zwaar om dragen is, ondersteunend werken. Alleen … antidepressiva leggen jouw emoties lam. Eens je daarmee stopt, moet je toch vroeg of laat door jouw ‘proces’. Zonder bijkomende therapie (lichaamswerk en/of coaching) is het risico op herval heel groot zodra je terugkeert naar je oude levensstijl en je je mindset niet veranderd hebt (bijvoorbeeld via life coaching). Bovendien is een tweede burn-out vaak nog zwaarder dan een eerste burn-out. 
Gelukkig komen artsen daar steeds vaker op terug en werk ik nu als coach dan ook samen met dokters, kinesisten, osteopaten, psychotherapeuten, … We zijn geen concurrenten van mekaar, maar vullen mekaar aan. Indien jouw arts jou geen aanvullende therapie aanbiedt, vraag ernaar!
 
Een genezingsproces verschilt van mens tot mens. De éne heeft meer baat bij lichaamswerk, de andere bij coaching. Aangezien lichaam en geest één geheel vormen, werk ik op beide, vandaar ook de naam van mijn praktijk, Heart & Soul. 
Ik bied naast hartcoherentie en life coaching ook advies over een alkalische levensstijl aan. Je komt te weten welke voeding en producten ondersteunend werken bij stress, spierpijn en lichamelijke uitputting en welke bevorderend werken voor jouw herstel van een burn-out. Het omgekeerde, wat belastend werkt, komt natuurlijk ook aan bod. 


Wat mij tijdens mijn burn-out ook getroffen heeft, is het taboe dat er nog op rust en het onbegrip van de mensen. Ze zien jou op straat fietsen, gaan er vanuit dat je beter bent en spreken je er dan ook goedbedoeld over aan: ‘Je bent precies al genezen’. Maar wat ze niet weten, is dat je zelfs na een simpel fietstochtje van een kwartier, nadien drie dagen moet recupereren. Je gaat op vakantie naar zee, maar zit daar elke dag van miserie te huilen, omdat je geen energie hebt om iets te doen met je dochter. 
Ik ben de eerste om toe te geven dat ik in het verleden ook wel eens zo gedacht heb vanuit onwetendheid. Wie zelf een burn-out heeft meegemaakt, weet ondertussen wel beter ...
Als coach geef ik jou dan ook graag tips hoe hiermee om te gaan. Wist je trouwens dat je een burn-out ook medisch kunt laten vaststellen? Vaak kan je in je omgeving op meer begrip rekenen als het zwart op wit op papier staat.

Wil jij graag begeleid worden tijdens jouw burn-out proces? 
Wil jij anders in het leven staan?

Ik begrijp jou … En ik ben er graag voor jou!
Samen zoeken we de juiste weg om jou opnieuw in jouw kracht te zetten. Met vallen en opstaan en misschien nemen we wel opeens een andere afrit, omdat we jouw gevoel en jouw lichaam volgen. Zo kan je je eigen weg gaan en niet de snelweg van andermans verwachtingen.


Aangezien een genezingsproces voor iedereen anders is, werk ik dan ook op maat van de cliënt.