Hooggevoeligheid als kracht

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid (of hoogsensitiviteit) betekent dat iemand gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. 
Een hooggevoelig iemand (HSP = highly sensitive person) neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz. ... Doordat hij meer tijd nodig heeft om al deze prikkels te verwerken (tijd die hem soms niet gegund wordt), raakt hij sneller overprikkeld en heeft hij de behoefte zich terug te trekken op zichzelf.

Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar een karaktereigenschap en er bestaan verschillende gradaties in. Elke HSP beleeft zijn hooggevoeligheid op zijn eigen, individuele manier (iemand is bijvoorbeeld heel gevoelig aan etiketjes in kleding, terwijl iemand anders niet tegen lawaai kan). Je wordt als HSP geboren en je kunt het ook niet 'afleren'. Goedbedoelde commentaar zoals 'stel je niet aan' of 'wees niet zo'n softie' zullen dus niet helpen. 

Positieve eigenschappen

Veel HSP’s ervaren hun hooggevoeligheid uit onwetendheid vaak als negatief. Graag laat ik jou als coach ook kennismaken met de vele positieve eigenschappen!
Jij voelt mensen, dieren en planten beter aan.
Jij verwerkt vele dingen op een ander, dieper niveau dan de doorsnee persoon en ziet beter verbanden.
Jij kunt je zó intens en diep gelukkig voelen, wat een zaligheid!
Jij hebt oog voor detail en bent hierdoor beter in het signaleren en vermijden van fouten.
Jij hebt plichtsbesef en werkt meestal hard.
Jij kunt je heel goed concentreren wanneer je door niets of niemand wordt afgeleid.
Jij denkt vaak na over de diepere zin van het leven en doet aan persoonlijke ontwikkeling.

Waar loopt het fout?

Een HSP voelt de noden van de mensen rondom hem heel goed aan. Doordat hij vooral gefocused is op hoe de ander zich voelt (empathie), vergeet hij zichzelf dikwijls. 'Wat wil jij?' is belangrijker dan 'Wat wil ik?'. Hierdoor gaat een hooggevoelig iemand zichzelf gemakkelijk verliezen in de emoties van anderen.  

HSP's zijn vaak perfectionistisch en plichtsgetrouw. Ze eisen veel van zichzelf, kunnen slecht grenzen aangeven, vragen zelden hulp ... Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze geen energie meer over hebben en prikkelbaar worden.


Veel HSP's zijn vermoeid en ervaren het leven als een strijd. Een HSP is gevoeliger voor stress doordat zijn zenuwstelsel intensiever werkt. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en stressgerelateerde klachten: stemmingswisselingen, depressie, burn-out, chronische vermoeidheid,  fybromyalgie, angsten, slaapstoornissen, ernstige verlegenheid, hormonale afwijkingen zoals bijnieruitputting, eetstoornissen en verslaving.


Als HSP coach begeleid ik jou graag om beter met jouw hooggevoeligheid te kunnen omgaan. Omdat het niet altijd even makkelijk is om HSP te zijn, geef ik jou ook graag tips en advies zodat jij in elke situatie volledig je sensitieve zelf kunt zijn. Dat kan gaan van HSP slaaptips, beter grenzen leren aangeven, meer zelfvertrouwen ontwikkelen, samen op zoek gaan naar de ideale activiteiten voor een hoogsensitief persoon tot welke etherische olie en andere natuurlijke producten je kan gebruiken om overprikkeling te voorkomen, enz. ...

Hooggevoeligheid als kracht

Zou jij graag ontdekken hoe jij jouw hooggevoelige kwaliteiten kunt inzetten? 
Jij hebt hooggevoeligheid immers meegekregen bij jouw geboorte omdat je er iets mee mag doen in dit leven. 
Samen gaan we op zoek naar jouw levensmissie of misschien naar de waarden die belangrijk zijn in een job of relatie, zodat deze zinvol zijn voor jou én aansluiten bij jouw sensitieve zelf. 

Hooggevoeligheid is immers geen vloek, maar een zegen!

Kom jij helemaal tot rust in de natuur?  Vind je het maar niets om lang stil te zitten bij een klassieke coaching? Kom je moeilijk uit jouw hoofd? Bij mij kan je ook een natuur coaching boeken! 

Of misschien verkies jij om online te werken? Online coaching is evenwaardig aan een coaching bij mij in de praktijk. Dat hebben vele cliënten voor jou al mogen ervaren.
Voel maar wat bij jou past ... en laat afstand geen probleem meer zijn!