Burn-out de naakte waarheid

2 december 2022, leestijd 5 min.

Tijdens mijn burn-out had ik al besloten dat ik mijn eigen ervaringen ooit eens wou delen. Al was het maar om jou het gevoel te geven dat ik jou begrijp, dat het geen inbeelding of aanstellerij is … en vooral zodat je weet dat je er niet alleen voor staat!
 
Mensen vallen geleidelijk aan burn-out of kunnen van de éne dag op de andere niets meer. Dat laatste was bij mij het geval. Ik had opeens geen kracht meer in mijn armen om mijn haardroger omhoog te houden. Ik moest echt naar mijn woorden zoeken, kon mij niet meer concentreren en vergat alles. Zo wou ik ter voorbereiding van een doktersbezoek mijn symptomen oplijsten. Het lijstje lag in de keuken en tegen dat ik vanuit de veranda naar de keuken was gestapt om te noteren dat ik alles vergat … was ik vergeten wat ik wou opschrijven. Best grappig eigenlijk.
Mijn osteopate, die er in het verleden wel al talloze keren in geslaagd was om mij tijdelijk op te lappen met haar gouden handen, voelde de bui al hangen. Toen ze voorzichtig het woord ‘burn-out’ liet vallen, ben ik al huilend naar huis gereden. Ik, burn-out? 
Ze had bovendien eerlijk verteld dat het soms wel anderhalf à 2 jaar duurt eer je volledig hersteld bent van een burn-out. Achteraf is dit heel realistisch gebleken.
 
Nadat de huisarts mij arbeidsongeschikt had verklaard en mijn lichaam eindelijk de kans kreeg om te rusten, ben ik pas écht gecrasht. Dan pas voelde ik hoe moe ik was, hoe uitgeput mijn lichaam was en begon ik in te zien dat deze burn-out al lang op de loer lag. Al maanden kroop ik gelijk met mijn dochtertje van vier in bed: te moe om nog iets te doen ’s avonds. Al maanden had ik regelmatig pijnlijke nek- en schouderspieren, een geblokkeerde onderrug en pijn aan mijn ribben. Maar wij mensen zoeken altijd wel naar één of ander goed excuus om deze symptomen te verklaren: een zware job, de leeftijd, de zorg voor 2 kinderen, …
Nu ik thuis was en mijn lichaam minder stress ervaarde, kwam daar nog eens spierpijn over mijn hele lijf bij: mijn vingers, polsen, bovenarmen, nek, schouders, rug, benen, enkels, tot zelfs mijn tenen deden pijn. Als je maanden niet luistert naar de signalen van jouw lichaam, word je dus zo gedwongen om te rusten …


Eenmaal het goed tot mij doorgedrongen was dat ik werkelijk burn-out was, volgde er een moeilijke opgave: stilvallen. Het zijn namelijk net de mensen die altijd ‘aan’ staan, die alles zo goed lijken aan te kunnen, die altijd paraat staan voor anderen en zichzelf wegcijferen … die het meest risico lopen op een burn-out. En door stil te staan, moet je ook beginnen na te denken over je leven(sstijl), wat velen dan ook bewust of onbewust vermijden.
Het heeft dan ook een hele tijd geduurd eer ik kon ‘vertragen’. Hartcoherentie, eenvoudige ademhalingsoefeningen om het lichaam opnieuw in balans te brengen en beter met stress om te kunnen gaan, was de start van mijn genezingsproces. Ik gebruik de Moonbird adem- en slaapcoach trouwens tot op vandaag nog dagelijks!  Moonbird is ‘s wereld eerste ademhalingstool die past in de palm van je hand, en je helpt met ontspannen, kalmeren en slapen. Simpelweg door te ademen!

Dankzij hartcoherentie kreeg mijn lichaam het signaal dat het opnieuw veilig en in balans was. Vanuit die balansstaat kon ik rustig aan therapie en coaching opstarten, waarbij ik heel goed naar mijn lichaam moest luisteren. Ging ik te snel, dan kreeg ik immers weer spierpijnen of rugpijn en moest ik extra rusten. Vaak was er eerst een tijdelijke stap achteruit nodig, om dan weer voorzichtig vooruitgang te boeken. Het was mijn eigen 'Jerusalema'dans: 2 stappen vooruit, één achteruit, 3 vooruit, één achteruit, ... Telkens stak de twijfel dan weer de kop op:  vanwaar komt die spierpijn weeral, hoe lang ga ik nog ziek zijn, ik ken mijn eigen grenzen niet meer …
Omdat ikzelf de ongelooflijk heilzame werking van hartcoherentie heb ervaren, heb ik de opleiding tot hartcoherentie coach gevolgd. Ik ben dan ook blij om jou deze te kunnen aanbieden.

Vroeger werd een burn-out spijtig genoeg al te vaak behandeld als een depressie of kregen cliënten enkel medicatie voorgeschreven. Dat waren dan antidepressiva en/of slaapmiddelen, omdat een burn-out ook vaak samengaat met slaapstoornissen.
Sommige mensen hebben ongetwijfeld baat bij medicatie. Dat kan, zeker in het begin wanneer de last te zwaar om dragen is, ondersteunend werken. Alleen … antidepressiva leggen jouw emoties lam. Eens je daarmee stopt, moet je toch vroeg of laat door jouw ‘proces’. Zonder bijkomende therapie (lichaamswerk en/of coaching) is het risico op herval heel groot zodra je terugkeert naar je oude levensstijl en je je mindset niet veranderd hebt (bijvoorbeeld via life coaching). Bovendien is een tweede burn-out vaak nog zwaarder dan een eerste burn-out.
Gelukkig komen artsen daar steeds vaker op terug en werk ik nu als coach dan ook samen met dokters, kinesisten, osteopaten, psychotherapeuten, … We zijn geen concurrenten van mekaar, maar vullen mekaar aan. Indien jouw arts jou geen aanvullende therapie aanbiedt, vraag ernaar!

Een genezingsproces verschilt van mens tot mens. De éne heeft meer baat bij lichaamswerk, de andere bij coaching. Aangezien lichaam en geest één geheel vormen, werk ik op beide, vandaar ook de oorspronkelijke naam van mijn praktijk, Heart & Soul. Ondertussen werk ik onder mijn eigen naam: Veerle Van den Bossche voor Veerkracht en Verandering.
Ik bied naast hartcoherentie en life coaching ook advies over een alkalische levensstijl aan. Je komt te weten welke voeding en producten ondersteunend werken bij stress, spierpijn en lichamelijke uitputting en welke bevorderend werken voor jouw herstel van een burn-out. Het omgekeerde, wat belastend werkt, komt natuurlijk ook aan bod. 


Wat mij tijdens mijn burn-out ook getroffen heeft, is het taboe dat er nog op rust en het onbegrip van de mensen. Ze zien jou op straat fietsen, gaan er vanuit dat je beter bent en spreken je er dan ook goedbedoeld over aan: ‘Je bent precies al genezen’. Maar wat ze niet weten, is dat je zelfs na een simpel fietstochtje van een kwartier, nadien drie dagen moet recupereren. Je gaat op vakantie naar zee, maar zit daar elke dag van miserie te huilen, omdat je geen energie hebt om iets te doen met je dochter. 
Ik ben de eerste om toe te geven dat ik in het verleden ook wel eens zo gedacht heb vanuit onwetendheid. Wie zelf een burn-out heeft meegemaakt, weet ondertussen wel beter ...
Als coach geef ik jou dan ook graag tips hoe hiermee om te gaan. Wist je trouwens dat je een burn-out ook medisch kunt laten vaststellen? Vaak kan je in je omgeving op meer begrip rekenen als het zwart op wit op papier staat.

Wil jij graag begeleid worden tijdens jouw burn-out proces? 
Wil jij anders in het leven staan?

Ik begrijp jou … En ik ben er graag voor jou!
Samen zoeken we de juiste weg om jou opnieuw in jouw kracht te zetten. Met vallen en opstaan en misschien nemen we wel opeens een andere afrit, omdat we jouw gevoel en jouw lichaam volgen. Zo kan je je eigen weg gaan en niet de snelweg van andermans verwachtingen.


Aangezien een genezingsproces voor iedereen anders is, werk ik dan ook op maat van de cliënt.

Voor Veerkracht en Verandering,

Veerle Van den Bossche