Hoe je relatie redden?

14 februari 2021, leestijd 4 min. 

 

Ondertussen lig ik na mijn knieoperatie al een kleine twee weken in de zetel of zit ik afwisselend in een rolstoel. Een aantal dagdagelijkse dingen zoals wassen en aankleden lukken gelukkig nog vrij goed zelf. Mijn haar wassen was echter een hele uitdaging: in de rolstoel met een kom op mijn schoot bleek niet zo praktisch, al had het wél een aantal onverwachte voordelen. Zo waren de rolstoel én de vloer immers ook ineens mee gewassen. Dus tips om mijn haar makkelijker te wassen zijn zeker welkom.

Voor veel zaken ben ik momenteel toch aangewezen op mijn partner. Alle credits voor hem, want hij vangt de boel hier echt goed op! Winkelen, koken, de was doen, … hij doet het allemaal … mits wat bijsturing van mij hier en daar natuurlijk.

Huishoudelijke karweien, in de tuin werken, de banden van een fiets oppompen, … zijn allemaal klussen die vallen onder de liefdestaal ‘helpen’. En toevallig is dat ook de liefdestaal van mijn partner.

Wist je dat ieder van ons een bepaalde liefdestaal spreekt? M.a.w. dat iedere persoon zijn liefde op een bepaalde manier uit?

Er zijn vijf liefdestalen: tijd en aandacht, positieve woorden, lichamelijke aanraking, helpen, cadeautjes krijgen en geven. Tijdens mijn opleiding bij Lazuli training leerde ik ook nog een zesde liefdestaal kennen. En eigenlijk kunnen die vijf andere niet zonder dit extraatje.

Je spreekt elke liefdestaal ongetwijfeld een beetje. Maar als je er eens goed over nadenkt, dan steekt één bepaalde liefdestaal er meestal toch wel met kop en schouders bovenuit.

Mijn liefdestaal is lichamelijk contact … knuffelen dus. Zonder regelmatig een knuffel te krijgen / te geven, dooft het vuur van de leeuw in mij uit, voel ik mij verwelken zoals een bloem, vloeit mijn energie beetje bij beetje weg, …

Maar wat als jouw partner nu een andere liefdestaal spreekt dan jij? Of in mijn geval: Wat als ik heel dankbaar zou zijn voor al die huishoudelijke taken die mijn partner momenteel doet, maar er daarnaast niets méér zou zijn? Dan zou ik in the end nog steeds voelen dat er iets ontbreekt in mijn relatie. Gelukkig betekent het hebben van een andere liefdestaal echter niet noodzakelijk het einde van een relatie.

Ik vind dat de volgende quote standaard vooraan in een trouwboekje zou moeten gedrukt staan:

LIEFDE IS DE BEREIDBAARHEID VAN DE ANDER OM OP ZOEK TE GAAN NAAR JOUW LIEFDESTAAL EN OM DAARAAN DAN OOK TEGEMOET TE KOMEN. Anders gezegd, als je de moeite wil én kan doen om uit te zoeken hoe je jouw liefde kan tonen aan jouw partner, volgens diens liefdestaal, dan heb je veel kans dat jouw partner jouw liefde ontvangt en gelukkig is.

Wil jij te weten komen wat de zesde liefdestaal is die je ten allen tijde kan inzetten?

Zou jij jouw partner beter willen leren begrijpen?

Wens jij meer harmonie in jouw relatie?

Boek dan snel een coachingsessie.

Ik werk immers ook als Cupido , maar sjjjt … niet verder vertellen hé . 

Bovendien kan je de inzichten die je alzo krijgt ook toepassen in elke vorm van 'een relatie'. Een vriendin liet mij bijvoorbeeld weten dat ze meer inzicht had gekregen in de omgang met haar vader.


Voor Veerkracht en Verandering,

Veerle Van den Bossche